Bere blonda doza, Bucegi, 0.5 l x 4
INIMA NOASTRA
Berea Bucegi® e pe inima romanilor inca din 1980.
E o bere cu traditie, mandra ca poarta numele faimosilor munti si imaginea legendarului Sfinx.
Pentru ca acasa e mai mult decat un loc pentru noi, romanii. E punctul nostru de sprijin intr-o lume in continua schimbare. Iar Bucegi e mereu alaturi de noi, sa ne aminteasca de acasa cu dorul specific romanesc.
Bucura-te de un Bucegi® mereu rece, mereu pe inima ta!
Protagonistul procesului de productie si principalul ingredient, care influenteaza caracteristicile berii — gustul, culoarea, spuma — este maltul din orz. Maltul ia nastere in urma germinarii si uscarii controlate a boabelor de orz.
Cel de-al doilea element fundamental pentru o bere perfecta este apa, care trebuie sa aiba o compozitie perfecta pentru tipul de bere la care se foloseste.
Hameiul este responsabil pentru gustul amar al berii si ii ofera aromele subtile, care fac diferentierea intre sortimentele de bere. Componentele hameiului, dar si maiestria berarului de a combina tipurile de hamei astfel incat sa echilibreze sau sa scoata in evidenta anumite arome, sunt cele care imprima berii caracter, contribuind, de asemenea, la formarea spumei.
Drojdia, este sufletul berii, cea care transforma, de fapt, mustul de malt in bere. Drojdia trebuie sa fie potrivita pentru tipul de bere produs si sa fie protejata de maestrul berar — fiind un organism viu si foarte sensibil.
Dupa ce ne-am asigurat ca avem ingredientele de cea mai buna calitate si ca le-am stocat in cele mai bune conditii, nu ne ramane decat sa ne suflecam manecile si sa ne apucam de treaba. Si aici intervine al cincilea ingredient, si poate cel mai important: ingredientul emotional, in persoana maestrului berar.
Cum facem berea Bucegi®
Primul lucru pe care il facem e sa obtinem mustul de malt. Pentru asta, maestrii berari macina intai maltul de orz.
Urmeaza apoi plamadirea, cand macinisul este amestecat cu apa pana devine omogen, la temperaturi potrivite.
Mustul este apoi separat de coji prin procesul de filtrare a plamezii. Am obtinut astfel mustul dulce, pe care il vom fierbe.
Acum intra in joc elementul amar, hameiul, care, pe langa faptul ca ii da aroma, ajuta la clarificarea berii si imbunatateste stabilitatea spumei — noua reteta a berii noastre este imbunatatita cu un al doilea tip de hamei, care da profilul de aroma specific berii Bucegi®.
Mustul hameiat este apoi limpezit si racit, pregatit pentru procesul de fermentare. Protagonistul absolut al acestei etape este drojdia, care transforma nutrientii din must in alcool, dioxid de carbon si aroma specifica.
La finalul fermentarii, drojdia este indepartata si obtinem o bere tanara, care are nevoie de timp pentru a ajunge la maturitate. Berea tanara este stocata in tancuri, la temperaturi scazute. In timpul procesului de maturare, berea devine mai limpede si se definitiveaza profilul de aroma a berii. Prin noua reteta si maestria berarilor nostri, am obtinut o spuma care dureaza mai mult la suprafata paharului de care te vei bucura de acum incolo.
Ultimul pas din fabricarea noului Bucegi® este, desigur, filtrarea berii — momentul in care se obtine lichidul limpede, stralucitor, de culoare galben deschis, gata sa fie consumat. Pentru consum este necesara o etapa ulterioara de stabilizare prin pasteurizare, care sa garanteze caracterul neschimbat al berii imbuteliate pe o perioada mai lunga de timp.