Sursa foto: Shutterstock.com
Ciorba radauteana, un deliciu cremos si plin de amintiri, este o componenta esentiala a gastronomiei romanesti, nascuta in inima Bucovinei, mai exact in orasul Radauti. Aparuta in anii '80, aceasta ciorba savuroasa a urcat rapid in topul preferintelor culinare, incantand papilele gustative a numerosi gurmanzi.
Asadar, hai sa descoperim impreuna istoria fascinanta a acestei retete, sa patrundem in secretele unei ciorbe perfecte si sa exploram reinterpretari apetisante care iti vor incanta simturile!
Cuprins:
- Originile si istoria ciorbei radautene
- Ingredientele necesare pentru ciorba radauteana traditionala
- Reteta simpla de ciorba radauteana cu piept de pui, asa cum o pregateau bunicile noastre
- Secretele unei ciorbe radautene cu piept de pui si smantana perfecte
- Variante de ciorba radauteana
- Cum se serveste ciorba radauteana?
Originile si istoria ciorbei radautene

Desi aparuta relativ recent in zestrea culinara romaneasca, ciorba radauteana originala are o poveste aparte. Mai concret, firul istoric ne poarta in anul 1982. Doamna Cornelia Dumitrescu, chef la Restaurantul Nordic din Radauti, a creat aceasta ciorba ca alternativa la ciorba de burta, un preparat greu de gasit in acea perioada. Astfel, dintr-o nevoie a momentului, s-a nascut un simbol culinar.
Reteta initiala se baza pe carne de curcan, insa a fost adaptata cu carne de pui, un ingredient mai usor de procurat. Succesul ciorbei radauteana a fost fulminant, transformand-o intr-un simbol al orasului Radauti si al bucatariei bucovinene. Dupa 1989, reteta s-a raspandit rapid in intreaga tara si chiar peste hotare, fiind reinterpretata de numerosi bucatari. Totusi, adaptarea cu carne de pui a fost un factor cheie in popularizarea retetei.
Mai mult de atat, in 2023, recunoasterea internationala a venit odata cu includerea ciorbei radautene pe locul 13 in topul celor mai bune supe din lume, realizat de Taste Atlas. Aceasta performanta notabila subliniaza impactul cultural si culinar al creatiei doamnei Dumitrescu, care a fost ulterior distinsa cu titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Radauti. Meritul ei este cu atat mai mare cu cat a reusit sa creeze un preparat atat de apreciat intr-o perioada in care ingredientele erau greu de gasit.
Ingredientele necesare pentru ciorba radauteana traditionala

Pentru a pregati o ciorba radauteana dupa reteta autentica, ai nevoie de cateva ingrediente cheie, care definesc gustul inconfundabil al acestui preparat.
In primul rand, carnea de pui reprezinta elementul central. Un amestec de piept si pulpe este ideal, oferind un echilibru intre carnea slaba si cea mai grasa. Nu uita ca puiul de calitate superioara este recomandat, asadar, alege carne provenita de la pasari crescute natural, eventual de la producatori locali. Carnea de pui de calitate superioara va face diferenta in gustul final al ciorbei.
Legumele constituie baza aromatica: ceapa, usturoiul, morcovii, telina, pastarnacul si ardeiul gras. Acestea adauga profunzime si complexitate gustului final al ciorbei. Un mix echilibrat de legume este cheia pentru o aroma bogata.
Smantana, cu un continut ridicat de grasime (peste 20%), este indispensabila pentru cremozitatea specifica. Pentru a obtine un „liezon" perfect, aceasta se amesteca cu galbenusuri proaspete.
Otetul, de preferinta de vin alb sau de mere, ofera acea nota usor acrisoara, tipica ciorbei radautene. Condimentele, precum foile de dafin si boabele de piper, completeaza paleta aromatica.
Un aspect distinctiv al ciorbei radautene este absenta borsului sau a zeamei de varza, folosite in alte ciorbe romanesti. Astfel, gustul delicat al puiului si al legumelor este pus in valoare. Altfel spus, tocmai aceasta absenta permite ca celelalte arome sa iasa in evidenta.
Reteta simpla de ciorba radauteana cu piept de pui, asa cum o pregatau bunicile noastre

Sursa foto: Shutterstock.com
Ciorba din piept de pui capata un gust bogat atunci cand este pregatita cu legume proaspete si bine alese. Daca vrei sa incerci ceva diferit, reteta de mai jos iti propune o varianta delicioasa inspirata din clasica ciorba radauteana.
Ingrediente necesare:
-
2 bucati mari de piept de pui (cu sau fara os, dupa preferinta);
-
2 morcovi medii;
-
1 pastarnac;
-
1 radacina mica de telina;
-
1 ceapa alba mare;
-
1 ardei gras rosu;
-
2 foi de dafin;
-
6–7 boabe de piper negru;
-
2 galbenusuri de ou;
-
200 ml smantana grasa (cel putin 20%);
-
Sare, dupa gust;
-
1 lingurita otet (sau mai mult, pentru un gust mai acru);
-
1 legatura de patrunjel verde, tocat fin;
-
Optional: 1–2 catei de usturoi pisati sau putina pasta de usturoi pentru un gust discret;
-
Apa rece, cat sa acopere bine ingredientele.
Mod de preparare:
Pentru inceput, pune pieptul de pui la fiert in apa rece. Asteapta sa dea in clocot la foc mediu si indeparteaza spuma care se formeaza la suprafata.
Adauga legumele, intregi sau taiate in bucati mari, alaturi de boabele de piper si foile de dafin. Lasa totul sa fiarba la foc mic pentru aproximativ o ora, pana cand carnea este frageda. Fierberea lenta permite aromelor sa se combine armonios.
Scoate carnea din oala si las-o sa se raceasca usor. Apoi, folosind doua furculite, sfasie pieptul de pui in fasii subtiri.
Strecoara supa printr-o sita fina pentru a indeparta legumele si condimentele. Vei obtine astfel o baza limpede si aromata pentru ciorba. Nu uita ca o supa limpede este baza unei ciorbe radauteana reteta simpla reusite!
Prepara liezonul amestecand smantana cu galbenusurile de ou. Tempereaza amestecul, adaugand treptat cateva linguri de supa fierbinte, amestecand continuu, pentru a evita coagularea oualor. Temperarea este cruciala pentru a preveni coagularea oualor.
Incorporeaza liezonul temperat in oala cu supa, amestecand usor si constant. Ai grija sa nu dai ciorba in clocot dupa ce ai adaugat smantana. Fierberea dupa adaugarea smantanei poate duce la separarea acesteia!

Adauga carnea sfasiata inapoi in ciorba. Asezoneaza cu sare si otet, dupa gust. Incorporeaza usturoiul pisat fin, care va oferi un plus de savoare. Usturoiul adauga o nota inconfundabila de aroma.
Lasa ciorba sa se odihneasca cateva minute inainte de a o servi. Presara patrunjel verde sau leustean proaspat tocat deasupra fiecarei portii, pentru un plus de culoare si aroma. Servirea cu verdeata proaspata adauga un plus de prospetime.
Secretele unei ciorbe radautene cu piept de pui si smantana perfecte
Acum, hai sa descoperim secretele care fac diferenta! Pentru a te bucura de o ciorba radauteana, exact ca in reteta originala, va fi nevoie sa urmezi indeaproape cateva sfaturi si trucuri care iti vor garanta succesul culinar.
Inainte de toate, pentru un gust echilibrat si o textura placuta, foloseste un amestec de piept si pulpa de pui. Pulpele vor oferi un plus de savoare, in timp ce pieptul va asigura o carne mai slaba. Echilibrul este cheia unei ciorbe perfecte.
Aplica tehnica de fierbere in doua etape: dupa ce carnea a fiert initial timp de 10-15 minute, arunca prima apa si reincepe fierberea cu apa proaspata. Astfel, vei obtine o supa mult mai limpede. Aceasta tehnica simpla face minuni pentru claritatea supei.
In cazul in care preferi o textura cremoasa, combina smantana fermentata cu smantana dulce in proportie de 2:1. Smantana fermentata va oferi un gust usor acrisor, in timp ce smantana dulce va contribui la cremozitate. Practic, combinatia de smantana dulce si fermentata ofera un gust complex.
Echilibreaza gusturile adaugand un varf de cutit de zahar. Acesta va atenua aciditatea otetului si va accentua celelalte arome. Zaharul este un ingredient secret care echilibreaza aromele.
Lasa usturoiul pisat la infuzat in otet pentru cateva minute inainte de a-l adauga in ciorba. Gratie acestui procedeu, aroma sa va fi mai intensa si mai placuta. Mai mult, infuzarea usturoiului intensifica aroma acestuia.
Serveste ciorba in boluri preincalzite, pentru a mentine temperatura optima. Adauga o lingura de smantana proaspata si un fir de patrunjel verde sau leustean in centrul fiecarei portii, chiar inainte de servire. Prezentarea conteaza la fel de mult ca si gustul.
Nu in ultimul rand, pentru un gust mai complex, lasa ciorba radauteana la rece peste noapte si reincalzeste-o a doua zi. Aromele se vor intensifica, iar ciorba va fi si mai gustoasa. Timpul de odihna intensifica aromele ciorbei.
Variante de ciorba radauteana
Ciorba radauteana, desi are o reteta de baza bine stabilita, se preteaza la numeroase reinterpretari. Chiar daca reteta traditionala ramane preferata multora, exista numeroase variante delicioase ale ciorbei radautene, care merita incercate, fiecare aducand o nota unica si personala:
-
Ciorba radauteana cu carne de curcan: Revenind la origini, aceasta varianta ofera un gust mai robust si o textura usor diferita fata de cea cu carne de pui. Carnea de curcan aduce un plus de savoare si o experienta gustativa usor diferita.
-
Ciorba radauteana cu piept de pui si carne de rata: O variatie luxoasa, cu un gust mai intens si o nota de rafinament. Carnea de rata adauga o savoare aparte ciorbei. Aceasta varianta este perfecta pentru ocazii speciale.
-
Ciorba radauteana vegetariana: Carnea este inlocuita cu ciuperci si legume radacinoase suplimentare, pastrandu-se textura cremoasa caracteristica. Este ideala pentru cei care prefera o dieta fara carne. Concomitent, ciupercile si legumele radacinoase adauga un plus de savoare si textura.
-
Ciorba radauteana cu bors: Unele interpretari regionale includ borsul pentru un plus de prospetime si o aciditate mai complexa. Cu toate acestea, aroma este mai apropiata de gustul ciorbelor traditionale romanesti. Borsul adauga o nota acrisoara distincta.
-
Ciorba radauteana picanta: Se adauga ardei iute proaspat sau uscat, pentru un contrast interesant intre cremozitate si iuteala. Cantitatea de ardei iute poate fi ajustata in functie de preferintele fiecaruia. Iuteala adauga un plus de complexitate si excitatie gustativa.
-
Ciorba radauteana cu carne de porc: Pentru cei care prefera gusturile mai intense, carnea de porc este o alegere inspirata. Se folosesc bucati fragede din spata sau ceafa, fierte indelung pentru un fond bogat. Adaugarea unei linguri de conserva de rosii, chiar spre finalul fierberii, ofera o subtila dulceata-acrisoara care completeaza savoarea carnii. Pastele fainoase scurte — de tip melcisori sau taiteti lati — pot fi adaugate direct in ciorba pentru un plus de consistenta si o textura care aminteste de supele din copilarie.
-
Ciorba radauteana cu carne de vita: Aceasta varianta se remarca prin profunzimea gustului. Carnea de vita, preferabil din rasol sau antricot, necesita fierbere lenta pentru a deveni frageda, dar rasplateste cu o aroma bogata, complexa.
Cum se serveste ciorba radauteana?
Servirea ciorbei radautene este un ritual in sine, o ocazie de a savura pe deplin aromele si texturile acestei supe minunate. Iata cateva recomandari pentru a te bucura pe deplin de gustul sau:
Temperatura optima de servire este in jur de 60-65°C. Astfel, aromele se vor dezvolta pe deplin, iar ciorba nu va fi nici prea fierbinte, nici prea rece. Din punct de vedere gastronomic, temperatura potrivita este cruciala pentru a aprecia pe deplin toate aromele si nuantele ciorbei de Radauti.
Pe de alta parte, garniturile traditionale se rezuma la ardei iute (servit separat, pentru a permite fiecaruia sa isi ajusteze nivelul de iuteala), smantana de gatit suplimentara si alimente de baza precum paine proaspata sau crutoane. Aceste garnituri din urma completeaza perfect gustul ciorbei si potenteaza experienta de servire.

Un bol deschis la culoare scoate in evidenta culoarea aurie a ciorbei si o face mai apetisanta. O lingurita de smantana trasata in forma de spirala si putin patrunjel tocat adaugat chiar inainte de servire dau un aer proaspat si atrag privirea.
La masa, un pahar de vin alb sec, o tuica de prune autentica sau chiar un sifon rece pot insoti foarte bine ciorba, completand savoarea farfuriei si aducand un plus de traditie.
Daca ramane pentru mai tarziu, se pastreaza bine in frigider pana la trei zile. La incalzire, e suficient sa o aduci usor la temperatura, fara sa o lasi sa fiarba din nou — astfel smantana ramane fina, iar gustul la fel de placut ca in prima zi.
Ciorba radauteana este, fara indoiala, un simbol al bucatariei romanesti, un preparat care imbina traditia cu inovatia si care incanta simturile cu fiecare lingura. Indiferent daca o prepari dupa reteta clasica sau experimentezi cu variantele propuse mai sus, vei descoperi un gust desavarsit si o experienta culinara memorabila. Asadar, te invitam sa te aventurezi in aceasta calatorie gastronomica si sa te bucuri de fiecare moment, transformand fiecare masa intr-o sarbatoare a gustului si a traditiei romanesti!